18 November 2017

Welk Budget Intel Z270 moederbord voor Kaby Lake?

Geplaatst door Rene Op May - 4 - 2017

 

Met de introductie van AMD Ryzen is de keuze voor een Intel platform er alleen maar lastiger op geworden. Er is momenteel door de recente introductie van Ryzen niet alleen een enorme keuze uit CPU’s maar zeker ook moederborden bijgekomen. Dat is goed, heel goed want uiteindelijk zal een groter aanbod ervoor zorgen dat jij, de consument voordeel haalt uit lagere prijzen. Los van de discussie AMD Ryzen vs. Intel, beide platformen hebben hun goede en slechte punten. Kies je een platform puur voor gaming dan mag het inmiddels duidelijk zijn dat Intel met haar Kaby Lake cpu’s in games vooralsnog het beste presteren.

Daarnaast zijn er de afgelopen maanden steeds gunstigere Intel Z270 moederborden op de markt gekomen waarbij je ondersteuning hebt voor zowel SLI en crossfire. Moederborden van AMD op basis van de AM4 socket voor Ryzen zijn enkel en alleen SLI geschikt vanaf de X370 chipset die vooralsnog circa € 50,00 per bord duurder zijn dan vergelijkbare Intel Z270 moederborden. Het mag duidelijk zijn dat goedkopere sub € 150,00 moederborden niet voorzien zijn van de uitgebreidste features die je vind op Z270 moederborden van € 200,00 en meer, al bied vooral de MSI Z270 SLI Plus/ac uit dit artikel extreem veel waar voor je geld op feature gebied. Daarover later meer. Dit betekend dat je een complete Intel platform upgrade voor minder dan € 600,00 kunt realiseren. Je heb dan een van beide moederborden, een Intel Core i5-7600K en 16GB DDR4 geheugen van minimaal 3000 Mhz snel. We gaan er dan gemakshalve vanuit dat je al een behuizing met voeding SSD en videokaart hebt.

Anandtech heeft recent een mooie review geplaatst van zowel de MSI Z270 SLI plus/ac en de Asrock Z270 Killer SLI, beide vallen in de categorie ‘budget Z270’ borden met genoeg functionaliteit. Het MSI bord is momenteel te koop voor een bedrag van € 139,00 en de Asrock moet minimaal € 147,00 opbrengen. Kleine verschillen, maar welke van de twee is de betere keuze voor jou?

 

 

Kijken we naar de feature set dan is de MSI Z270 SLI Plus/ac net iets beter uitgerust dan de Asrock Z270 Killer SLI. Voornamelijk op audio en USB ondersteuning. We vinden een betere ALC1120 audio chip en USB 3.1 connectiviteit op de MSI Z270 Plus/ac. Verder vinden we MSI’s bekende Mystic Light RGB verlichting en RGB header voor additionele RGB Goodness. De Asrock Z270 Killer SLI zal wellicht op dit vlak nog wat zieltjes winnen door de aanwezigheid van een Thunderbolt aansluiting.

 

 

 

Naast betere chips vinden we ook een 10 phasen VRM bij MSI en een 8 phasen stroomvoorziening op de Asrock Z270 Killer SLI. In de praktijk zou dit moeten zorgen voor een stabielere stroomtoevoer op zowel stock settings als tijdens overklokken. Desondanks is het stroomverbruik van de Asrock Z270 Killer SLI lager dan de MSI Z270 SLI Plus/ac.

 

 

Zowel de MSI als het Asrock moederbord zijn voorzien van verstevigde PCI-E sloten waar de MSI Z270 SLI Plus/ac nog een stapje verder gaat en ook de geheugen Dimms heeft versterkt. Performance wise zijn er kleine verschillen tussen de MSI en Asrock Z270. Je moet het vooral zoeken in de door jou gewenste features. De uitgebreidste feature set zul je ongetwijfeld vinden in de MSI Z270 SLI Plus/ac. Indien je gaat voor looks dan wint het Asrock Z270 Killer SLI bord wat ons betreft inclusief diens aanwezigheid van een oude COM poort. Tot slot bieden beide moederborden vanwege de Z270 chipset ondersteuning voor Intel Optane technologie. Lees de volledige review op Anandtech.com. Voor degene die liever kijkt i.p.v leest hebben we onderstaande video’s toegevoegd van Tech City en Tech Deals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer

AMD RX Vega benchmarks en specificaties

    De NDA op AMD’s nieuwe vlaggenschip, of beter gezegd vlaggenschepen is vandaag opgeheven. AMD introduceert de lang verwachte […]

Gezocht Tech bloggers!

  Beste bezoeker, Altijd al zin gehad om over Hardware te bloggen? Adem jij Hardware en ben je op de […]

AMD X399 moederborden voor Threadripper op Computex

Zoals jullie inmiddels weten is Computex in volle gang en worden er in volle vaart nieuwe producten geïntroduceerd. Wederom vandaag AMD […]

EVGA GTX 1080 ti Kingpin edition met gouden PCB

  Iedereen die wel eens een 3DMark Vantage, Firestrike of Timespy benchmark heeft gestart kent de naam Kingpin wel. In […]

TAG CLOUD

POPULAIR