23 October 2017

ATI RADEON HD5870 OC ROUNDUP

Geplaatst door Rene Op May - 7 - 2010

Hoezo trend?

De trend in videokaartland is duidelijk. Waar fabrikanten in het nabije verleden zeer huiverig waren om maar enig overclock potentieel aan hun kaartjes toe te voegen, is het vandaag de dag eerder regel dan uitzondering.  Aan de lopende band brengen diverse partners van ATI nieuwe kaarten uit met alternatieve koeloplossingen en vaak ook een andere PCB layout. Een eerder besproken voorbeeld is natuurlijk de langzamere en goedkopere MSI RADEON HD5830 lightning met de TWIN FROZR koeler. Gelukkig hebben andere fabrikanten ook niet stilgezeten.

Het referentiemodel ATI Radeon HD5870.

Voordat we beginnen met de overclockte versies van de ATI Radeon HD5870 willen we kort stilstaan bij het referentie model van de ATI Radeon HD5870. Dit om een juiste vergelijking te maken met de af fabriek hoger geclockte modellen. Standaard draait het referentiemodel op 850MHZ voor de GPU en 1200mhz (4800mhz effectief) voor het GDDR5 geheugen. Totaal zijn er 1600 streamprocessors aanwezig. De volledige specs vind je hieronder:

ATI Radeon HD5870 Referentie model:

 • – Engine clock speed: 850 MHz
 • – Processing power (single precision): 2.72 TeraFLOPS
 • – Processing power (double precision): 544 GigaFLOPS
 • – Polygon throughput: 850M polygons/sec
 • – Data fetch rate (32-bit): 272 billion fetches/sec
 • – Texel fill rate (bilinear filtered): 68 Gigatexels/sec
 • – Pixel fill rate: 27.2 Gigapixels/sec
 • – Anti-aliased pixel fill rate: 108.8 Gigasamples/sec
 • – Memory clock speed: 1.2 GHz
 • – Memory data rate: 4.8 Gbps
 • – Memory bandwidth: 153.6 GB/sec
 • – Maximum board power: 188 Watts
 • – Idle board power: 27 Watts

H.H heeft een drietal overclockte Radeon HD5870’s aan de tand gevoelt. Heeft het nou zin om een OC model aan te schaffen, of zit je al goed met een referentiemodel? In feite een zeer terechte vraag die in onze ogen beantwoord moet worden. Is de vaak iets hogere meerprijs ten opzichte van een standaard kaart het waard? Laten we beginnen met het introduceren van de drie testexemplaren.

GIGABYTE Super Overclock HD5870:

We beginnen met de snelste Gigabyte versie, de Super Overclock HD 5870. De GPU is overclockt op (+100MHZ) 950mhz en het geheugen op (+50MHZ) 1250mhz (5,0 GHZ effectief ).

Uit de afbeelding wordt meteen duidelijk dat we te maken hebben met een dual slot uitvoering. Zeer opvallent is de positie van de fans die licht gekantelt op het koelblok blazen. Gigabyte claimt hierdoor een betere warmte afvoer en stillere werking. Het koelblok zelf is voorzien van aluminium vinnen en vier dikke koperen heatpipes. Net zoals het referentiemodel gebruikt Gigabyte twee PCI-Express 6 pin connectors om de kaart van stroom te voorzien.

Om de overclock settings te gebruiken levert Gigabyte een mooie overclock tool, OC GURU. Alle settings kunnen met dit programma worden aangepast. Zowel de Core als geheugen snelheden zijn hier aan te passen maar veel belangrijker de voltage settings voor de GPU als het geheugen zijn hier in te stellen. Zoals je kunt zien is ook de fan speed aan te passen en zijn er verschillende profielen te saven en gebruiken.  Natuurlijk kun je ook de temperatuur van de kaart aflezen in dit programma. Op naar de volgende kaart van HIS.

HIS  iCooler V Turbo X Radeon HD5870:

Ondanks het feit dat de iCooler V Turbo niet de snelste kaart is in deze roundup is het wel de snelste OC kaart die HIS biedt. De GPU draait op (+50mhz) 900mhz en het geheugen op (+25mhz) 1225mhz (4900mhz effectief). De Radeon HD5870 van HIS is voorzien van een single fan koeloplossing die de warme lucht uit de kaart blaast. Als leuk extratje levert HIS een coupon mee voor een gratis exemplaar van Modern Warfare 2. Additioneel zit er een Crossfire bridge bij en een PCI-E power adapter. Helaas krijg je bij de HIS maar twee jaar garantie. De andere twee kaarten krijgen standaard drie jaar mee. 

Waar Gigabyte een schitterend stukje software heeft geschreven voor de OC activiteiten doet HIS hier helemaal niks mee. Voor het overclocken ben je toegewezen op Catalyst Control Center. Met CCC kun je natuurlijk niks aanpassen op het gebied van voltages. Zoals je kunt zien is het OC resultaat ook nog eens beperkt tot 920MHZ voor de GPU en 1300mhz voor het geheugen. De OC software van Gigabyte en MSI herkende de kaart van HIS ook niet, dus dit boodt ook geen oplossing. Helaas moest er ook nog eens een geadviseerde update van de bios uitgevoerd worden die zeer omslachtig werkt.
MSI HD5870 Lightning:
 
Naar mijn persoonlijke mening qua uiterlijk het mooiste kaartje van de drie. Maar uiterlijke schijn is niet altijd positief voor de prestaties of toch wel? De MSI R5870 Lightning zoals de kaart officieel heet, is geclockt op (+50mhz) 900mhz voor de GPU en (+0 mhz) 1200mhz voor het geheugen. Een lichte aanpassing ten opzichte van het referentie exemplaar dus.
De speciaal gemonteerde Twin Frozzr II koeler is een bekende. We zien deze ook terug op de HD5830 en HD5850 lightning. De heatpipes zijn maar liefst 8mm dik en worden door MSI superpipes genoemd, dit beloofd wat.  Waar de andere twee kaarten gebruik maken van twee 6-pins PCI-express aansluitingen zitten er op de Lightning ook twee alleen dan met 8-pins aansluitingen. Extra stroomtoevoer moet dus geen probleem zijn.
 
 
 
MSI bundelt de Lightning R5870 met het veelom geprezen MSI afterburner. In feite hetzelfde idee als de software die Gigabyte meelevert alleen dan in een chiquer jasje. Het voltage op de GPU kan aangepast worden tot 1.3volt en de GPU snelheid tot 1350MHZ. Voor het geheugen geldt er een maximum snelheid van maar liefst 1560mhz = 6240 mhz effectief. Om dit goed werkend te krijgen is het aan te raden om wederom een update  door te voeren, omdat anders de ingestelde settings niet goed overgenomen worden door de kaart. Volg deze werkwijze:

Comments are closed.

AMD RX Vega benchmarks en specificaties

    De NDA op AMD’s nieuwe vlaggenschip, of beter gezegd vlaggenschepen is vandaag opgeheven. AMD introduceert de lang verwachte […]

Gezocht Tech bloggers!

  Beste bezoeker, Altijd al zin gehad om over Hardware te bloggen? Adem jij Hardware en ben je op de […]

AMD X399 moederborden voor Threadripper op Computex

Zoals jullie inmiddels weten is Computex in volle gang en worden er in volle vaart nieuwe producten geïntroduceerd. Wederom vandaag AMD […]

EVGA GTX 1080 ti Kingpin edition met gouden PCB

  Iedereen die wel eens een 3DMark Vantage, Firestrike of Timespy benchmark heeft gestart kent de naam Kingpin wel. In […]

TAG CLOUD

POPULAIR